Toch geen familie van…? 

Ergens tijdens de aanval op London’s Borough Market eergisteren, zei een van de terroristen volgens een getuige: “This is for my family, this is for Islam”. Die woorden bleven in mijn hoofd rondzingen. Waarschijnlijk bedoelde hij ermee te zeggen dat de islam, of beter gezegd het kleine clubje mannen dat hem de afgelopen maanden heeft voorbereid op deze actie, zijn familie is. Waarschijnlijk dacht hij op dat moment niet aan zijn vader, zijn moeder, zijn echte familie. 

In alle recente aanslagen, van Nice tot Londen, lijkt het verhaal hetzelfde: een outsider, of outsiders, met een geschiedenis van er niet bij horen, mentaal instabiel. Makkelijk over de rand te duwen. Het verhaal ook, van de inmiddels tientallen scholieren in de VS, die na jaren onopgemerkt broeden op een dag naar school gaan en zoveel mogelijk medescholieren en leraren doodschieten alvorens zichzelf te (laten) doden. 

Het eerste grote verschil met de terroristen is natuurlijk het ontbreken van een (schijn van een) ideologie om de moorden te rechtvaardigen. Het tweede is het beschikken over de daadkracht en het vernuft om de gewelddadige dromen om te zetten in daden. De daders van de terreuraanslagen van Manchester, Londen, Parijs en Nice zouden graag hun school hebben aangevallen, maar misten de skills om het daadwerkelijk te doen. De mannen die hen hielpen hun terreurdaden te plannen en uit te voeren hebben hen daar op geselecteerd. En op het feit dat ze, minimaal in naam, moslims waren. 

Dus bij welke familie hoorden deze mensen? Het antwoord is triest: bij geen enkele. De enige familie die ze hadden, hun ouders en broers en zussen, opa’s en oma’s, hebben ze verloochend. Hun nieuwe ‘familie’ gebruikte hen slechts als kanonnenvoer. En daarmee zetten ze zichzelf tot in de eeuwigheid neer als echte, onvervalste, onverbeterlijke losers. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s