Koffiebeker

Nu we met z’n allen steeds bewuster omgaan met afval, ons plastic, blik, gft, papier scheiden en hip rondstappen met van gerecycled plastic gemaakte waterflesjes, wordt het tijd eens aandacht te vragen voor de koffiebeker. 

Op treinstations en langs de snelweg, bij fastfoodketens, maar ook bij kleinere koffiezaken in stadscentra, worden dagelijks honderden kartonnen koffiebekers uitgegeven. Die bekers zijn vast te recyclen, ze zijn immers van karton – dacht ik tot voor kort. Maar nee dus.

Op de BBC zag ik een aflevering van het programma ‘The war on waste’, helemaal gewijd aan de kartonnen koffiebeker. Wat blijkt: om te voorkomen dat de bekers lekken, worden ze bedekt met een zgn. PE-coating, oftewel een laagje polyethyleen. Dat kan in een gespecialiseerde recyclingfaciliteit weer verwijderd worden. Helaas is er in heel Groot-Brittannië maar één  – 1 dus – zo’n faciliteit. In de praktijk komt daarom meer dan 90% van alle bekers bij het restafval, niet gerecycled. Over hoeveel bekers gaat het? In Groot-Brittannië: om een slordige 5.000 per minuut. The mind boggles.

Ik weet de Nederlandse cijfers niet, maar dat het dagelijks om tienduizenden bekers gaat is een veilige gok. 

Is hier iets aan te doen? Ik schreef een mail aan NS Retail, de uitbater van de Kiosk, de Broodzaak, Julia’s en andere zaken die koffie in kartonnen bekers verkopen. Hoe zit het met die bekers?, vroeg ik. Het antwoord was duidelijk: ook in Nederland worden PE-lined bekers gebruikt. Bovendien maken de koffie- en theeresten de bekers ongeschikt voor de papierrecycling, die volgens NL wetgeving uit een ‘schone stroom’ moet bestaan. Een faciliteit om de bekers geschikt te maken voor recycling is er (nog) niet in Nederland.

Wat jammer. Maar er is hoop: in hetzelfde BBC-programma werd een alternatieve koffiebeker gepresenteerd, nu alleen nog door een klein Brits bedrijf geproduceerd. De gedachte achter de beker is een ontwerp zonder lekgevoelige naad, en een anti-leklaagje dat makkelijk los te trekken is uit de beker. Of het dé oplossing is, weet ik niet. Het bewijst wel dat er mogelijkheden zijn. Een paar slimme geesten moeten daar uit kunnen komen, lijkt mij. Geef het nog vijf jaar.

Tot die tijd is de beste oplossing toch altijd nog: je eigen koffiebeker meenemen. Ik ruim nu direct een plaatsje in mijn tas in, naast dat hippe waterflesje. Voor een schonere wereld – en een schoner geweten…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s